ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Η ΚΙΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΟ ΤΑ... ΟΜΟΛΟΓΑ


Αμφιβολίες για τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία των ΗΠΑ αρχίζει και εκφράζει η Κίνα που φοβάται για την τύχη των τεράστιων συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Με δηλώσεις του χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο ζήτησε μάλιστα εγγυήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, ότι οι επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα είναι ασφαλείς.

«Εχουμε δανείσει ένα τεράστιο ποσό από λεφτά στις ΗΠΑ. Ασφαλώς και ανησυχούμε για την ασφάλεια των επενδύσεών μας», δήλωσε ο Ζιαμπάο σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Κογκρέσου του Λαού, του κινεζικού νομοθετικού σώματος. «Θα ήθελα να καλέσω τις ΗΠΑ να τηρήσουν τον λόγο τους, να παραμείνουν μια αξιόπιστη χώρα και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων».

Τα μισά από τα περίπου 2 τρισ. δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας είναι επενδυμένα σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα (treasuries). Τα δύο τελευταία χρόνια μάλιστα η Κίνα είχε αυξήσει τα αποθεματικά της σε αμερικανικά ομόλογα, καθώς είχε χάσει 5 δισ. δολάρια από επένδυση 10,5 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες Blackstone, Morgan Stanely και TPG.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, που πέρασε πρόσφατα στο Κογκρέσσο πακέτο 787 δισ. δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν ανακοίνωσε επισήμως από πού θα χρηματοδοτήσει όλα τα προβλεπόμενα έργα, καθώς οι ΗΠΑ βουλιάζουν, ως γνωστόν, σε τεράστια ελλείμματα.

«Ξέχασε τη δημοκρατία» η Χίλαρι

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα προσφύγει σε νέο δανεισμό, κυρίως από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε τη θητεία της όχι με επίσκεψη, για παράδειγμα, στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, αλλά στην Κίνα, ζητώντας από το Πεκίνο να συνεχίσει να εμπιστεύεται τα αμερικανικά χαρτιά, καταπίνοντας τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα ηχηρά, που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις άλλων χωρών...

Η Κίνα φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα επιλύσουν τα προβλήματά τους τυπώνοντας χρήμα (η έκδοση ομολόγων ισοδυναμεί άλλωστε με κάτι τέτοιο), ενισχύοντας τον πληθωρισμό, πλήττοντας την αξία του δολαρίου.

Επίσης το Πεκίνο, που ανακοίνωσε πρόσφατα πρόγραμμα ύψους 4 τρισ. γουάν (457 δισ. ευρώ) για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, αν θελήσει να χρησιμοποιήσει μέρος από τα τεράστια αποθεματικά της σε αμερικανικά ομόλογα, θα προκαλέσει μεγάλη πτώση στην τρέχουσα τιμή τους. Ειδάλλως, θα πρέπει να περιμένει τη λήξη τους για να εισπράξει ρευστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: