ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΘΕΛΕΙ Η ΚΙΝΑ, ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ


Για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος καλεί η κεντρική τράπεζα της Κίνας, το οποίο θα ρυθμίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Κίνας Ζου Ζιαοτσουάν δεν αναφέρθηκε ευθέως στο δολάριο, αλλά τόνισε ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση υποδεικνύει τους κινδύνους που ενέχονται στην εξάρτηση από ένα νόμισμα.
Με τα μεγαλύτερα νομισματικά αποθεματικά στον πλανήτη, ύψους 2 τρισ. δολαλίων, η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο κάτοχο δολαριακών ενεργητικών. Και έτσι, οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν συχνά δυσαρέσκεια για την μεταβλητότητα της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος.
Εδώ και αρκετό καιρό, η Κίνα ανησυχεί για την εξάρτησή της από το δολάριο για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και τη διατήρηση αποθεμάτων, και πρόσφατα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τη διάσωση της οικονομίας των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι αυτές ενδέχεται να πλήξουν την αξία του δολαρίου.
Η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη δημοσιεύτηκε και στα κινεζικά και στα αγγλικά, κάτι που δεν συνηθίζεται, και υποδεικνύει ότι τα σχόλιά του προορίζονταν για διεθνή ανάγνωση.
«Το ξέσπασμα της κρίσης και οι επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο αντανακλούν την εγγενή τρωτότητα και τους συστημικούς κινδύνους στο υπάρχον διεθνές νομισματικό σύστημα», ανέφερε ο Ζου σε έκθεσή του στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας.
Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού νομίσματος στο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει οδηγήσει σε πολύ συχνές κρίσεις από τη δεκαετία του 1970, όταν κατέρρευσε το σύστημα των σταθερών ισοτιμιών.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: