ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΛΧΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Δεν ξέρουμε αν οι Αργοναύτες στο θρυλικό τους ταξίδι, με επικεφαλής τον Ιάσονα, έφτασαν στην Κολχίδα, ούτε αν υπάρχουν ψήγματα ιστορίας στο μύθο της Μήδειας.

Οι αρχαιολόγοι, όμως, γνωρίζουν ότι η Κολχίδα (σημερινή δυτική Γεωργία) ήταν πολύχρυση, με αυστηρή κοινωνική δομή και υψηλό οικονομικό επίπεδο. Το απέδειξαν τα ευρήματα των ανασκαφών στους τάφους του Βάνι, αρχαίο θρησκευτικό κέντρο της Κολχίδας.

Ο πολυαναμενόμενος χρυσός της Κολχίδας, «σταθμεύει» από σήμερα και έως τις 6 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας», έκθεση που περιοδεύει εδώ και καιρό ανά τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης από τη Λορέττα Γαΐτη, με την αέρινη ράμπα στο κέντρο της αίθουσας, αναδεικνύει στο έπακρο τα εκθαμβωτικά αντικείμενα: χρυσά κοσμήματα κροτάφου, περιδέραια, βραχιόλια, όλα δουλεμένα με απαράμιλη τεχνική, εντοπισμένα σε τάφους επιφανών αρχόντων της Κολχίδας, στην περιοχή Βάνι, του 5ου αιώνα π.Χ.

Η έκθεση φιλοξενεί 140 εκθέματα, τα οποία ανήκουν στο Εθνικό Μουσείο της Τιφλίδας. Στους τάφους που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη των Γεωργιανών αρχαιολόγων, συνόδευαν τους ευγενείς της κολχικής αριστοκρατίας, οι υπηρέτες τους και άλογα, που είχαν θυσιαστεί προηγουμένως. Γι' αυτό και δίπλα στο χρυσό, είναι τοποθετημένα και αργυρά κοσμήματα με τα οποία έντυναν τους υπηρέτες πριν τους θάψουν μαζί με τους άρχοντές τους, κύλικες, λαβές από σκεύη, τα οποία συχνά προέρχονταν από αττικά εργαστήρια.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ευρήματα, είναι και τέσσερα ειδώλια από σίδερο και χαλκό, τα οποία βρέθηκαν θαμμένα σε μια βάση από πήλινα κεραμίδια, σ΄ένα είδος «σαρκοφάγου», τυλιγμένα με υφάσματα, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ταφή ανθρώπου.

Κατά τους αρχαιολόγους, τα συγκεκριμένα ειδώλια σχετίζονται με χθόνιες λατρείες ή ιερείς που είχαν θυσιαστεί, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τελετουργίες της Κολχίδας, ξένες προς τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με τον οποίο όμως, κρίνοντας από τις τεχνικές και την τυπολογία της χρυσοχοΐας, μαρτυρούν εμπορικές και οικονομικές επαφές με την Ελλάδα του 5ου και 4ου αιώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: