ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού, ο οποίος ομολόγησε ότι πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Μία ημέρα μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προσφύγει για την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίτροπος Όλι Ρεν ζήτησε να υπάρξει έρευνα για το θέμα και σημείωσε ότι «εάν αυτό αποδειχθεί, τότε πρόκειται για μία τραγική ιστορία ντροπής και για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης».

«Είναι σημαντικό οι οικογένειες των αγνοουμένων να γνωρίζουν τη μοίρα των αγαπημένων τους» τονίζεται στη δήλωση που έγινε διά της εκπροσώπου τού κ. Ρεν, Κριστίνα Νάγκι. «Αυτό συνάγεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας, 10 Μαΐου 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώνεται να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση για τη διαλεύκανση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων. Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με αυτήν την απόφαση».

Στη Χάγη
Κάτω από τη διεθνή πίεση που ασκείται στην Τουρκία για την υπόθεση, οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν χθες ανακρίσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον ο Ολγκάτς διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρώυτερ, ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ δήλωσε ότι διέταξε την έρευνα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Εάν προκύψει η τέλεση παρανόμων πράξεων, ο φάκελος θα σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο ηθοποιός Αττίλας Ολγκάτς, σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πυροβόλησε έναν αιχμάλωτο ύστερα από διαταγές ανωτέρων του όταν υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε εννέα Ελληνοκυπρίους, αλλά αργότερα ανασκεύασε τα λεγόμενά του.

Υπέρ της προσαγωγής του Τούρκου ηθοποιού σε δίκη τάχτηκε ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Ακόμη κι αν είπε ψέματα, πρέπει να δικαστεί, έγραψε ο Μπιράντ στη «Μιλιέτ», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτή η υπόθεση χωρίς τιμωρία. Πρέπει να δικαστεί «για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο πως δεν ανεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά» σημειώνει ο Μπιράντ. Ο Τούρκος δημοσιογράφος κάλεσε ταυτόχρονα τις εισαγγελικές αρχές να κινήσουν νομική διαδικασία κατά του ηθοποιού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Διέπραξε έγκλημα»
«Τι κακό μας βρήκε!» έγραφε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ενώ η οργάνωση Επιχείρηση Καθαρής Κοινότητας κατηγόρησε τον Τούρκο ηθοποιό Αττίλα Ολγκάτς ότι διέπραξε έγκλημα εναντίον της Τουρκίας με τη δήλωσή του πως το 1974 εκτέλεσε 10 Ελληνοκυπρίους.

«Πρέπει να διευκρινιστεί τι προσπαθούσε να κάνει και ποιους εξυπηρετούσε ο Ολγκάτς», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αλί Νομέρ. Κάλεσε τους Τούρκους εισαγγελείς να παρέμβουν και ζήτησε να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο Ολγκάτς έχει την πνευματική του ισορροπία. «Πρέπει να τιμωρηθεί» είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», η Τουρκοκύπρια Πλουμέρ Κιουτσιούκ, μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τουρκία για να έχει επαφή με τον Αττίλα Ολγκάτς. Ωστόσο η κατάθεσή του πρέπει να γίνει οικειοθελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: