ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΤΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ


To διαδίκτυο και τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν εξτρεμιστικές ομάδες στη Νοτιοανατολική Ασία για να στρατολογήσουν τη νεολαία, σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Για τις εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή μας, το διαδίκτυο είναι ένα ολοένα αυξανόμενης σημασίας εργαλείο για τη στρατολόγηση στη βία», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Αυστραλιανού Ιδρύματος Στρατηγικής πολιτικής και της Σχολής Διεθνών Σπουδών Ρατζαρατνάμ της Σιγκαπούρης, όπου σημειώνεται ότι η χρήση του ίντερνετ στη νοτιοανατολική Ασία είχε εκρηκτική άνοδο από το 2000 και οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν αναπτύξει μία καλά επεξεργασμένη παρουσία.

Όπως επισημαίνεται, ο διαδικτυακός εξτρεμισμός πρωτοεμφανίστηκε στη Νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του 2000 ειδικά στο διαδικτυακό περιβάλλον των γλωσσών Μπαχάσα στην Ινδονησία και Μαλάι και από τότε παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, έχουν εκρηκτική άνοδο και οι εξτρεμιστικές ιστοσελίδες, τα chatrooms και τα blogs.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από το 2007 στο 2008 οι ριζοσπαστικοί και εξτρεμιστικοί ιστότοποι στις δύο συγκεκριμένες γλώσσες από 15 έγιναν 117, οι φίλα προσκείμενοι ιστότοποι αυξήθηκαν από τα 10 σε 16 και δημιουργήθηκαν 82 φιλικά blogs, ενώ δεν υπήρχε κανένα.

Μόνο στην Ινδονησία, οι χρήστες του ίντερνετ από 2 εκατομμύρια που ήταν στις αρχές του 2000, έφτασαν τον Ιανουάριο του 2008, τα 20 εκατομμύρια, κάποιοι από τους οποίους εκπροσωπούν το 80-90% των επισκεπτών δέκα εξτρεμιστικών και ριζοσπαστικών ιστότοπων της περιοχής.

Στην ίδια περίοδο, δηλαδή 2000-2008, οι χρήστες του διαδικτύου στις Φιλιππίνες έφτασαν τα 14 εκατομμύρια από 2 εκ., στη Μαλαισία τα 14,9 εκ. από 3,7 και στην Ταϊλάνδη τα 8,3 ενώ ήταν μόλις 2,3 εκατομμύρια.

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις του «εγχειριδίου αυτοσχέδιων κατασκευών» ήταν τον Αύγουστο του 2007 στο φόρουμ Τζιχαντ αλ- Φιρντάους, το οποίο είχε και ένα τμήμα ηλεκτρονικού ιερού πολέμου, όπου παρουσιάζονταν αρκετά εγχειρίδια για το σπάσιμο προγραμμάτων,

Bίντεο-εγχειρίδια κατασκευής βομβών
Η έκθεση επισημαίνει ότι το 2008 αναρτήθηκαν στο φόρουμ Αλ Ταουμπά τα πρώτα βίντεο-εγχειρίδια κατασκευής βομβών αλλά διευκρινίζει ότι δεν υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες να σχεδιαστούν επιχειρήσεις μέσω των φόρουμ, όμως δίνονταν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δραστηριότητες σε προσωπικά μηνύματα και e-mails.

Οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνολογικές μεθόδους για να διαδώσουν το μήνυμά τους και το 2008 τα blogs και οι διαδικτυακοί λογαριασμοί κοινωνικών γνωριμιών αποτέλεσαν το 50% της αύξησης τους, σημειώνει το Ίδρυμα.

Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης
Οι ομάδες αυτές έχουν γίνει καλοί γνώστες και των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης. Το Συμβούλιο Μουτζαχεντίν Σιουρα, μία εξτρεμιστική ομάδα που ισχυρίζεται ότι δρα στη Νότια Ταϊλάνδη, έχει μία επίσημη ενημερωτική πτέρυγα σε ένα blog στο yahoo, στο blog των Ενημερωτικών Εκδόσεων Χατάμπ στη γλώσσα μαλάι, ανακοινώθηκε η έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης με το κωδικό όνομα «επιχείρηση Μετάνοια» (Ταουμπά), ενώ η ινδονησιακή οργάνωση Χιζμπούτ Ταρίρ αναρτά στο Youtube βίντεο υψηλής ποιότητας, τα οποία εστιάζουν στις αποτυχίες της τοπικής κυβέρνησης και στην ανάγκη να εφαρμοστεί η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, και να εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο στην χώρα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι εξτρεμιστικές ομάδες χωρίς πρόσβαση στην κυρίαρχη τάση των μέσων ενημέρωσης, αποδίδουν μεγάλη αξία στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης για να δώσουν ώθηση στη φήμη τους και να στρατολογήσουν νέα μέλη», ενώ προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής έχουν κάνει πολύ λίγα να για να σταματήσουν τη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση, εν μέρει και εξαιτίας του ότι οι προσπάθειες να ελέγξουν τον κυβερνοχώρο εξελίχθηκαν σε πολιτικό ναρκοπέδιο.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ενώ σε μερικές χώρες, οι ιστότοποι που υποκινούν τη βία υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις, συχνά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που να αφορούν στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: