ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΙΣΡΑΗΛ: ΑΡΑΒΟ-ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΣΤΗΝ EUROVISION


«Πρέπει να υπάρχει ένας άλλος δρόμος», είναι το τραγούδι που επέλεξαν χθες βράδυ οι Ισραηλινοί, ένα τραγούδι υπέρ της ειρήνης το οποίο ερμηνεύει ένα ντουέτο, η Αχινόαμ Νίνι, Εβραία με καταγωγή από την Υεμένη και η Μίρα Άουαντ, αραβικής καταγωγής χριστιανή από τη Γαλιλαία, για τον 54ο διαγωνισμό της Eurovision που θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου στη Μόσχα.

Δηλωμένες ειρηνίστριες, οι δύο κοπέλες ορίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου από την ισραηλινή αρχή για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για να εκπροσωπήσουν το εβραϊκό κράτος και να ενσαρκώσουν την ιουδαιο-αραβική συνύπαρξη.

Το Ισραήλ έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους το 1,3 εκατομμύριο είναι Άραβες.

Το κοινό, που κλήθηκε να πει τη γνώμη του με SMS για πολλά τραγούδια που ερμηνεύθηκαν εναλλακτικά στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά από τις δύο καλλιτέχνιδες, ψήφισε υπέρ ενός κειμένου που περιέχει τα ακόλουθα λόγια: «σαν κλαίω, κλαίω για τους δυο μας, ο πόνος μου δεν έχει όνομα και σαν κλαίω, κλαίω γι’ αυτόν τον ουρανό χωρίς έλεος και λέω: πρέπει να υπάρχει ένας άλλος δρόμος».

Η συμμετοχή της Μίρα Άουαντ στο ντουέτο προκάλεσε μία πολεμική. Άραβες Ισραηλινοί καλλιτέχνες υπέγραψαν ένα κείμενο στο οποίο καταγγέλλουν μία «επιχείρηση προπαγάνδας της ισραηλινής κυβέρνησης», η οποία αποσκοπεί να νομιμοποιήσει τις διακρίσεις από τις οποίες υποφέρει, σύμφωνα με τους ίδιους, η κοινότητά τους.

«Οι Άραβες Ισραηλινοί που θέλουν να εμποδίσουν την Μίρα Άουαντ να προασπιστεί τα χρώματα του Ισραήλ εκπροσωπούν την πέμπτη φάλαγγα στους κόλπους του κράτους», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της άκρας δεξιάς (Εθνική Ένωση) Αριέ Ελντάντ.

Η Μίρα Άουαντ, γεννημένη το 1975 στην Κφαρ Ράμα, στη Γαλιλαία, ηθοποιός και τραγουδίστρια, έκανε τα πρώτα της βήματα στη σκηνή ως σολίστα σε ένα συγκρότημα ροκ και ηχογράφησε πολλούς δίσκους με τραγούδια στα αραβικά και τα εβραϊκά. Είναι η πρώτη φορά που ένας Άραβας εκπροσωπεί το Ισραήλ στη Eurovision.

Η Αχινόαμ Νίνι, γνωστή επίσης με το ψευδώνυμο Νόα, γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1969 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Καλλιτέχνης διεθνούς φήμης, έκανε καριέρα τραγουδώντας ανάμικτα τραγούδια τζαζ, ποπ, ροκ και παραδοσιακά, μεταξύ άλλων δίπλα σε σταρ όπως ο Στινγκ, ο Στίβι Γουόντερ, ο Κάρλος Σαντάνα και η Μερσέδες Σόσα.

Πολύ μαχητική στους κόλπους των οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων του aνθρώπου, έλαβε μέρος στις 4 Νοεμβρίου 1995 στη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο Τελ Αβίβ, στο τέλος της οποίας ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Γιτζχάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε από έναν εξτρεμιστή εβραίο αντίπαλο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ έχει κερδίσει τρεις φορές το διαγωνισμό της Eurovision: το 1978 με το «Άμπα νι μπι», την επόμενη χρονιά με το «Χαλιλούγια» και το 1998 με την «Ντίβα», ένα τραγούδι της Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, μιας τρανσέξουαλ τραγουδίστριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: