ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΣΠΗΛΑΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΙΧΝΗ 135.000 ΧΡΟΝΩΝ!


Βρίσκεται στη Θεόπετρα Τρικάλων και είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί και να δεχτεί επισκέπτες

Ανθρώπινες πατημασιές 135.000 χρόνων, που έχει εντοπίσει στο σπήλαιο Θεόπετρας η αρχαιολόγος Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα, θα βλέπουν σε λίγο οι επισκέπτες του μοναδικού αυτού σπηλαίου για τον ελληνικό χώρο. Εχει γίνει ο διάδρομος επίσκεψης, που περιτρέχει το σπήλαιο, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάδειξης των ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και τα αποτυπώματα των ποδιών, μια μεσολιθική ταφή που σκεπάστηκε με πλεξιγκλάς για να είναι ορατή, και αρκετές εστίες φωτιάς που έχουν χρονολογηθεί σε διάφορες περιόδους, με παλαιότερες αυτές των 60.000 χρόνων. Εχουν επίσης αναρτηθεί ενημερωτικές πινακίδες και ο οργανωμένος πλέον αυτός αρχαιολογικός χώρος περιμένει τον υπουργό Πολιτισμού να τον εγκαινιάσει.

Δεν είναι πολλά χρόνια που άρχισε η ανασκαφή αυτού του σπηλαίου, ούτε τα εγκαίνιά του ως επισκέψιμου μνημείου θα διακόψουν τη συνέχιση της έρευνάς του στο μέλλον. Η κ. Κυπαρίσση σκάβει εκεί από το 1987. Μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν ως στάβλος για ζώα.

Η ίδια θεωρεί πως το σπήλαιο αυτό είναι μοναδικό γιατί τα ευρήματά του, από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.), αποδεικνύουν τη μετάβαση από τον παλαιολιθικό στον νεολιθικό τρόπο ζωής στην Ελλάδα. Εχει βρει λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής εποχής, νεολιθικά κεραμικά, οστέινα αντικείμενα από όστρεο κ.ά.

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του ασβεστολιθικού βράχου, που υψώνεται στην κοινότητα Θεόπετρας (δύο χιλιόμετρα πριν από την Καλαμπάκα, στον δρόμο από τα Τρίκαλα). Ηδη, έχει γίνει ένα ελκυστικό για το κοινό αξιοθέατο, καθώς δεν είναι λίγοι που πηγαίνουν τις Κυριακές να το επισκεφθούν. Εχει είσοδο αψιδωτή και στο εσωτερικό του βλέπεις μια αίθουσα περίπου 500 τ.μ. με μικρές κόγχες στην περιφέρεια.

Ο ασβεστολιθικός βράχος της Θεόπετρας δημιουργήθηκε στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 - 65.000.000 χρόνια από σήμερα). Το σπήλαιο βεβαίως είναι μεταγενέστερο και, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, πρέπει να άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (η οποία αρχίζει περίπου πριν 100.000 χρόνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: