ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ VS ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ


Για πρώτη φορά, μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο Φιντέλ Κάστρο επιτέθηκε φραστικά στον νέο πρόεδρο, ζητώντας του την άνευ όρων επιστροφή στην Κούβα της στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο, ενώ τον κατηγόρησε ότι υποστήριξε την «ισραηλινή γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων.

Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε κρατική ιστοσελίδα, ο Κάστρο, ο οποίος προσφάτως είχε χαρακτηρίσει «ειλικρινή» και «ευγενή» τον Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε την νεοεκλεγμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «η διατήρηση μίας στρατιωτικής βάσης στην Κούβα, παρά τη θέληση του λαού, παραβιάζει τις πλέον βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

Πρόκειται ουσιαστικά, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, για επανάληψη μιας κατηγορίας που έχει διατυπώσει σε όλους τους προηγούμενους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1959, οπότε ανέλαβε την ηγεσία της Κούβας.

Η παραχώρηση
Σημειωτέον ότι η Κούβα παραχώρησε επ αόριστον το Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ το 1903 και αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταλάβει τη χώρα μετά το τέλος του Αμερικανο-ισπανικού πολέμου, το 1898. Ο Κάστρο, ωστόσο, έχει καταγγείλει την παραχώρηση της βάσης ως παράνομη.

Με την άποψη του Φιντέλ έσπευσε να συμφωνήσει και ο καλός του φίλος Ούγκο Τσάβες, ο οποίος επίσης ζήτησε την επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο στους Κουβανούς. Καλωσόρισε, ωστόσο, την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή στη στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε αποφασισμένος να ομαλοποιήσει τις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις, δεν είναι, ωστόσο, διατεθειμένος να άρει το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 46 χρόνια, αν πρώτα δεν προχωρήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: