ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ


Η «δημοπρασία του αιώνα», αυτή της συλλογής του εκλιπόντος Ιβ Σεν Λοράν, με 730 αντίκες, έργα ζωγραφικής, γλυπτά, έπιπλα και έργα τέχνης συγκέντρωσε 476 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης ιδιωτικής συλλογής και ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των 200-300 εκατομμυρίων ευρώ, που έκανε ο Οίκος Κρίστις, μεσούσης της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 χρόνων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην τριήμερη δημοπρασία μία σπάνια πολυθρόνα του 20ού αιώνα - από τις ακριβότερες πλέον του κόσμου -, σχεδιασμένη από την Ιρλανδή Αϊλίν Γκρέι, κατάφερε να πουληθεί στα 21,9 εκατομμύρια ευρώ. Τιμή που δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα καθίσει κανείς επάνω της. Παγκόσμια ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην πώληση έργων δέκα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως των Ματίς, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Μπρανκούζι.

Τα δύο γλυπτά, η κεφαλή ενός λαγού και η κεφαλή ενός ποντικού, που είχαν αφαιρεθεί από το Θερινό Αυτοκρατορικό Παλάτι του Πεκίνου το 1860, κατακυρώθηκαν έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ. Το γεγονός αυτό «που έθιξε τα δικαιώματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας και το εθνικό αίσθημα των ανθρώπων της» δεν θα περάσει έτσι. Σύμφωνα με διαδηλωτές - κυρίως φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Γκραντ Παλέ - οι Κινέζοι θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του Οίκου Κρίστις στην Κίνα και θα μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

Η συλλογή ανήκε στον Ιβ, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο του 2008, και στον σύντροφο και συνεργάτη του Πιέρ Μπερζέ. Τα έσοδά της θα διατεθούν στο Ιδρυμα που είχαν συστήσει οι δυο τους και θα επιτρέψουν στον Μπερζέ να ιδρύσει ερευνητικό κέντρο για τη μάχη κατά του AIDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: