ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

MANCHESTER UNITED: 51 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Σήμερα 6 του Φλεβάρη συμπληρώνονται 51 χρόνια από μια τραγωδία που σημάδεψε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Γνωστή όσο λίγες, με την ιστορία της να συγκινεί ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για την αεροπορική (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι καθώς το αεροπλάνο ουσιαστικά δεν "πέταξε" ποτέ) τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο. Ήταν τότε, 6 Φεβρουαρίου του 1958. Η ομάδα του θρύλου Ματ Μπάσμπι είχε φέρει πριν από μόλις λίγες ώρες ισοπαλία 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα (στο πρώτο ημίχρονο κέρδιζε 0-3) και σε συνδυασμό με το 2-1 του Ολντ Τράφορντ είχε προκριθεί στους ημιτελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών. Μια ομάδα όνειρο, με παίχτες πολύ νέους σε ηλικία και με ταλέντο που ξεχείλιζε και ήταν εξώφθαλμο.
Το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της αγγλικής ομάδας έπρεπε να σταματήσει στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Στο Βελιγράδι είχε ήλιο και ζέστη, ενώ στο Μόναχο πολύ κρύο, ομίχλη και χιόνι.

Ο Τζέιμς Θέιν, ο πιλότος της συγκεκριμένης πτήσης, αποτυγχάνει δύο φορές να σηκώσει το αεροπλάνο από τον παγωμένο αεροδιάδρομο στις 2.19 μ.μ. και 2.34 μ.μ., παρατηρώντας κάποιο πρόβλημα στους κινητήρες. Τότε, οι επιβαίνοντες παρακαλούνται να αποβιβαστούν για λίγη ώρα κι έπειτε να γυρίσουν στις θέσεις του. Αρκετοί λένε πως αν δε σε θέλει κι αυτό φαίνεται, καλύτερα να παρατήσεις την προσπάθεια. Στην τρίτη προσπάθεια ήταν γραφτό να τελειώσει εκεί η λαμπρή πορεία των παιχτών της Μάντσεστερ στη διοργάνωση, όπως επίσης να τελειώσει και η ίδια τους η ζωή. Ο Θέιν καταφέρνει να σηκώσει ελάχιστα το αεροπλάνο από το έδαφος, όμως το αεροσκάφος πέφτει σχεδόν αμέσως. Η συνέχεια αναμενόμενη...Τρελή πορεία για αρκετά μέτρα, με κατάληξη την περίμετρο του αεροδρομίου. Το αεροπλάνο τυλίχτηκε στις φλόγες, το αίμα των νεκρών επιβατών έβαψε κόκκινο το χιόνι. Μια "ερυθρόλευκη" τραγωδία, θα μπορούσε να πει κανείς, πάντα μέσα στα όρια αστείου και σοβαρού.

Εφτά παίχτες της Γιουνάιτεντ ανασύρθηκαν νεκροί. Ο αριστερός μπακ και αρχηγός Ρότζερ Μπερν (με 33 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας), ο αναπληρωματικός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλμαν, ο κεντρικός αμυντικός Μαρκ Τζόουνς, ο αριστερός Ντέιβιντ Πέγκ (1 φορά διεθνής με την Αγγλία) και οι μεσοεπιθετικοί Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν (4 φορές διεθνής με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας). Νεκρός επίσης και ο γραμματέας του συλλόγου, Γουόλτερ Κρίκμερ, όπως και οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και 8 δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα, μεταξύ των οποίων η παλιά δόξα της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας, Φρανκ Σουίφτ.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν γρήγορα στο νοσοκομείο «Ρέχτς ντερ Ίζαρ» της γερμανικής πόλης. Πιο σοβαρά από όλους ο Ντάνκαν Έντουαρντς ,ο πιο χαρισματικός νέος παίκτης στην Αγγλία, μόλις 21 ετών, διεκομίσθη σε κόμμα ,για να αφήσει την τελευταία του πνοή 2 εβδομάδες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου. Ο Έντουαρντς, έκανε το ντεμπούτο του με την κόκκινη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 16 ετών και πρόλαβε να αγωνιστεί σε 175 αγώνες (21 γκολ), από το 1952 ως το 1958. Στη δε εθνική Αγγλίας, είχε 18 συμμετοχές.

Ο προπονητής της ομάδας, Ματ Μπάσμπυ, αν και βαριά τραυματισμένος κατάφερε να γλιτώσει. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για 63 ημέρες, ενώ με την επιστροφή του στο Ολντ Τράφορντ υποσχέθηκε να κατακτήσει το κύπελλο Πρωταθλητριών μέσα σε 10 χρόνια. Κι αυτό όντως συνέβη, καθώς το 1968 η Γιουνάιτεντ στον τελικό του Γουέμπλεϋ επιβλήθηκε με 4-1 της Μπενφίκα κι έφερε το τρόπαιο στο Μάντσεστερ.

Οι επιζώντες Τσάρλτον, Βάιολετ , Μόργκανς, Φούλκς και Γκρεγκ συνέχισαν να αγωνίζονται στους «μπέμπηδες», μαζί με τους παίκτες που προωθήθηκαν από την ομάδα των νέων ,φθάνοντας ως το τελικό του κυπέλλου Αγγλίας 1958 μετά από μερικούς μήνες . Εκεί ηττήθηκαν από την Μπόλτον με 2-0. Αυτό όμως είχε ελάχιστη σημασία. Οι "μπέμπηδες", όπως ονομάστηκαν τα θαυματουργά πιτσιρίκια του Ματ Μπάσμπι, δεν ήταν εν ζωή και οι ελπίδες που υπήρχαν όσο ζούσαν είχαν πλέον εξανεμιστεί. Οι ελπίδες για κάποια διάκριση της Αγγλίας. Η διάκριση, βέβαια, ήρθε δύο χρόνια πριν κατακτήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Πρωταθλητριών. Όπως είναι γνωστό, το 1966 τα "λιοντάρια" κατέκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο. Όμως, τα "μωρά" του Μπάσμπι ήταν ιδιαιτέρως χαρισματικά και μέχρι σήμερα ελάχιστες φορές έχουν βρεθεί τέτοια ταλέντα με τέτοια ποιότητα.

Αυτοί που "έφυγαν" νωρίς και άδικα:
- Ρότζερ Μπερν , 29 ετών, γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, αποτεφρώθηκε μετά το δυστύχημα
- Τζοφ Μπεντ, 25 ετών, ενταφιάστηκε στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, στο «Irlam o'the Heights», Μάντσεστερ
- Έντι Κόλμαν, 21 ετών, γεννήθηκε στο Σάλφορντ, ενταφιάστηκε στο «Weaste» του Σάλφορντ
- Ντάνκαν Έντουαρντς, 21 ετών, γεννήθηκε στο Ντάντλει, ενταφιάστηκε στο Ντάντλει
- Μαρκ Τζόουνς, 24 ετών, γεννήθηκε στο Μπάρνσλει, ενταφιάστηκε στο Wombwell του πάρνσλει.
- Ντέιβιντ Πέγκ, ετών 22, γεννήθηκε στο Ντονκάστερ, ενταφιάστηκε στο Ρεντχάουζ του Ντονκάστερ
- Τόμι Τέιλορ, 26 ετών, γεννήθηκε στο Μπάρνσλει, ενταφιάστηκε στο Monk Breton, του Μπάρνσλει
- Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν, 22 ετών, ενταφιάστηκε στο Glasnevin του Δουβλίνου
- Γουόλτερ Κρίκμερ, γραμματέας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Μπερτ Γουόλι, μέλος του προπονητικού τιμ, παλιός αριστερός μπακ της Μαν. Γιουν. , υπεύθυνος των ομάδων νέων
- Τομ Κάρι, γυμναστής
- Αλφ Κλαρκ, δημοσιογράφος
- Ντον Ντέιβις, δημοσιογράφος
- Τζορτζ Φόλοους, δημοσιογράφος
- Τομ Τζάκσον, δημοσιογράφος
- Άρτσι Λέντβρουκ, δημοσιογράφος
- Χένρι Ρόουζ, δημοσιογράφος
- Έρικ Τόμπσον, δημοσιογράφος
- Φρανκ Σουίφτ, δημοσιογράφος, παλιός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι και διεθνής με την εθνική Αγγλίας
- Κένεθ Ρέιμεντ, συγκυβερνήτης του αεροπλάνου
- Μπέλα Μίκλος, ταξιδιωτικός πράκτορας
- Γουίλι Σάτινοφ, φίλαθλος
- Τομ Κέιμπλ, αεροσυνοδός

Αυτοί που σώθηκαν, με μερικούς απ' τους επιζήσαντες να οδηγούν την Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης το 1968.
- Ματ Μπάσμπι, προπονητής της Μάντσεστερ Γιουν.
- Τζόνι Μπέρι, παίκτης
- Τζάκι Μπλαντσφλάουερ, παίκτης
- Μπόμπι Τσάρλτον, παίκτης
- Μπιλ Φουλκς, παίκτης
- Χάρι Γκρεγκ, παίκτης (τερματοφύλακας)
- Κεν Μόργκανς, παίκτης
- Άλμπερτ Σκάνλον, παίκτης
- Ντένις Βάιολετ, παίκτης
- Ρέι Γούντ, παίκτης
- Φράνκ Τέιλορ, δημοσιογράφος
- Πίτερ Χάουαρντ, φωτογράφος
- Τεντ Έλυαρντ, φωτογράφος
- Βέρα Λούκιτς και - η κόρη της, επιβάτες του αεροπλάνου, διασωθείσες από τον παίκτη Χάρι Γκρεγκ
- Μίκλος, σύζυγος του ταξιδιωτικού πράκτορα που οργάνωσε το ταξίδι και σκοτώθηκε στο δυστύχημα
- Ν. Τομάσεβιτς, επιβάτης
- Τζέιμς Θέιν, πιλότος, κυβερνήτης του αεροπλάνου
- Ροζμαρι Σέβερτον, αεροσυνοδός
- Μάργκαρετ Μπέλις, αεροσυνοδός

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: