ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!

ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΚ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για να διαβάσετε τις φιλοσοφημένες φιλοσοφίες...
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

''ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΕΠΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ''


Απελευθερώθηκε χθες έπειτα από 4 χρόνια κράτησης στο Γκουαντάναμο ένας 30χρονος άνδρας, κάτοικος Βρετανίας- ο πρώτος κρατούμενος αυτών των στρατιωτικών φυλακών που αποφυλακίζεται μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία. Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «μεσαιωνικά βασανιστήρια» στα οποία τον υπέβαλλαν σε συνεργασία με τη Βρετανία.

«Έχω περάσει μια εμπειρία που δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου», αναφέρει ο 30χρονος Βίνιαμ Μοχάμεντ σε δήλωσή του που διάβασαν οι δικηγόροι του καθώς ο ίδιος δεν είναι «ούτε σωματικά αλλά ούτε πνευματικά ικανός» να αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ. «Πριν από αυτήν την περιπέτεια, η λέξη “βασανιστήρια” είχε αφηρημένη έννοια για μένα», συνεχίζει. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι με απήγαγαν, με περιέφεραν από τη μια χώρα στην άλλη και επί τέσσερα χρόνια με υπέβαλλαν σε μεσαιωνικά βασανιστήρια- όλα ενορχηστρωμένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Στο Πακιστάν
Ο 30χρονος Μοχάμεντ, αιθιοπικής καταγωγής και κάτοικος Βρετανίας, που συνελήφθη το 2002 στο Πακιστάν κατήγγειλε και τις βρετανικές αρχές. Όπως περιέγραψε, κατά τους 4 μήνες που κρατήθηκε στο Πακιστάν ανακρίθηκε και κακοποιήθηκε από Πακιστανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών παρουσία και Βρετανών πρακτόρων. Κατόπιν μεταφέρθηκε με αεροπλάνο της CΙΑ στο Μαρόκο, όπου επίσης υποβαλλόταν σε βασανιστήρια επί 16 μήνες. «Η χειρότερη στιγμή στο Μαρόκο ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι που με βασάνιζαν λάμβαναν ερωτήσεις και πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες», διηγείται. «Είχα συναντήσει Βρετανούς πράκτορες στο Πακιστάν και ήμουν ανοιχτός μαζί τους, επειδή ήλπιζα ότι θα με βοηθήσουν να σωθώ. Όμως αργότερα κατάλαβα ότι εκείνοι που νόμιζα ότι θα ήταν οι σωτήρες μου συνεργάζονταν με τους βασανιστές μου. Με υπέβαλλαν σε κάθε είδους βασανιστήριο: ξυλοδαρμούς, κρέμασμα από τα χέρια, στέρηση ύπνου, κακοποίηση των γεννητικών οργάνων και ατελείωτες ώρες εκκωφαντικής μουσικής».

Η έρευνα
Το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τα στοιχεία για να διευκρινιστεί εάν θα διεξαχθεί έρευνα για τη δράση της κυβέρνησης και των πρακτόρων της χώρας, στην περίπτωση του Μοχάμεντ, οι δικηγόροι του οποίου δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποβάλουν μήνυση στη βρετανική κυβέρνηση. Οι δικηγόροι ζητούν επίσης από την κυβέρνηση Μπράουν να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα που αφορούν τη σύλληψη και την ανάκριση του Μοχάμεντ, όμως το αρμόδιο δικαστήριο δεν το επέτρεψε επειδή σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η δημοσίευσή τους «θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών».

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Βρετανία σε ηλικία 15 ετών το 1994 και αργότερα σπούδασε υπολογιστές, είχε κατηγορηθεί ότι εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν και ότι σκόπευε να κατασκευάσει «βρώμικη βόμβα» με ραδιενεργά υλικά την οποία θα τοποθετούσε σε δίκτυο μέσων μεταφοράς των ΗΠΑ. Όμως όλες οι κατηγορίες εναντίον του καταρρίφθηκαν, δεν αποδείχθηκε καμία και γι΄ αυτό αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: